maandag 15 augustus 2011

Kwarteltjes

Familieleden gaan op vakantie. Meestal worden de geliefde huisdieren zonder veel problemen ondergebracht bij andere familieleden, vrienden of kennissen en in het uiterste geval in een duur dierenpension.


Honden, katten, gevleugelde vrienden en geschubde zwemmers vinden meestal moeiteloos een leuk logeeradres, maar wat te doen met… eieren, bevruchte eieren van Virginische boomkwartels nota bene?… Kijk da's een ander verhaal!

Waar Fikkie, Minetje, Pietje of Nemo vrij gemakkelijk een onderkomen vinden, wordt het anders wanneer men aan komt zetten met twee doosjes bevruchte kwarteleieren, één grote broedmachine met hydrometers en temperatuurmeters. Daarnaast volgen instructies met betrekking tot een ingenieus systeem om de eieren dagelijks enige malen te "keren"! En niet te vergeten het luchten van de eieren volgens een methode waarbij het aantal minuten dagelijks oploopt!


Tsja, dan komen Han en Mas natuurlijk in beeld…

"Jááá, dat willen wij wel!"

Spannend is het natuurlijk om mee te werken aan een stukje concreet scheppingsverhaal!!! ;^)


De eieren gingen op 23 juli jl. 's middags de broedmachine in. Vanaf dat moment hielden Han en ik minutieus "ons schema" bij. Elke dag een paar keer de eieren keren en daarnaast per dag steeds één minuut extra luchten. Daarnaast de temperatuur en vochtigheidsgraad constant houden. Ja, ja, er komt nogal wat kijken bij het bemoederen van de eieren! ;^)


Vlak voordat de eieren uit zouden komen, kwamen mijn nichtje, d'r man en kinderen terug van vakantie en haalden broedmachine en eieren weer op. Héél spannend; het zou niet zo lang meer duren voordat de eieren uit zouden komen! We hadden de eieren niet kunnen "schouwen", omdat de schil zo dik was!


Afgelopen zaterdagnacht kwam het verlossende woord; de eieren vertoonden leven en al snel deden de kuikentjeshun uiterste best om door de schaal te dringen om de grote buitenwereld met hun gezelschap te veraangenamen!


En gisteren zagen we ze dan in levende lijve! Wat een ukkies en wat leuk om ze te zien!!!


En terwijl de overige eieren, waarvan aangenomen werd, dat ze niet bevrucht waren, op het punt stonden in de Otto te verdwijnen, hoorde ik een heel zacht gepiep… en ja hoor; één dappere Dodo deed nog z'n uiterste best om het daglicht te aanschouwen en met een beetje hulp wist-ie zich uit het ei te ontworstelen! De andere eieren werden natuurlijk snel weer in de broedmachine gezet!!!


1 opmerking:

diablo damian zei

ik heb nu ook namelijk 14 eieren van mjin chineze dwerg kwartels liggen in de broedmachine, en zoals je zegt moet je elke dag keren en de vochtigheid en temperatuur controleren, maar heeft u de laatste 2 dagen niet meer gekeerd of heb je ze elke dag gekeerd?
IK HOOP dat mijn eieren ook zullen openbreken en een schattig kwartelkuikens eruit komen. en wat zijn die kuikentjes erg klein :^)